game development

I dreamed a dream

Once upon a time, I got my hands on PlayStation One (yes, it was ages ago). The first console I ever played instantly absorbed me to a world of fun and delight. It was captivating, unforgettable, almost transcendental. (By the way, the game I strongly associated with these feelings was Final Fantasy IX by what was once known as Square.)

Then a streak of thought crossed me: "Shouldn't it be even more fun to create games, rather than merely play it?"

[dramatic pause]

That sudden realization changed everything. It was my childhood dream, the one I pursue with passion. I started programming (and to a certain extent, learned Photoshop and some design) because of this dream. I managed to accrue enough flight hours in programming to enter competitions, because I cared enough to make this dream come true. I also think that the whole ordeal of software development pre-university strangely helped me to enter NUS through some kind of twist of fate, even though the major is not related to it in any way.

It was that streak of thought that time that carried me this far today. Read more »

Buat Game Yuk!!!

UPDATE: jika Anda tertarik, silahkan isi formulir di <http://bit.ly/vgD2Z1>!

Impian gw sejak kecil yaitu… membuat game!!! (Yah, setidaknya sejak gw mengenal bahwa ada benda di dunia ini yang namanya game.) Dari dulu sebenarnya gw udah berkali-kali mencoba membuat yang bagus dengan teman-teman (kalau game kecil-kecil sih udah pernah, cuma ga pernah dipoles biar cantik >.<). Tapi sayangnya proyek bersama itu selalu gagal, entah karena gwnya males, anggota tim males, gak ada target yang jelas, kurang koordinasi, kurang waktu luang... pokoknya banyak. Biasanya proyeknya dimulai, terus ada rentetan ulangan di sekolah sehingga pembuatan game vakum, lalu vakumnya keterusan sampai selama-lamanya... >.<

Tapi sekarang gw dan banyak teman-teman gw udah banyak berkembang (halah…), sudah bisa lebih baik me-manage waktu, sudah punya banyak kemampuan-kemampuan ajaib yang didapat di universitas, dan sudah (sedikit?) lebih profesional. Jadi ayo kita buat game lagi! Read more »

Making Games with Python: Which Library To Use, pygame or pyglet?

Python is a simple yet powerful programming language, and it is one of my favorite. Add to the fact that it has the powerful modules that focuses on providing the necessary utility functions to make a game!

I want to make exciting playable games, but I don’t think a one-person development can live with C/C++ 3D framework especially if the person is me, so I seek to make 2D games. In Python, at least there are two modules that can be used: pygame and pyglet (can’t they have any name not starting with ‘py’!?!?).

Python is a simple yet powerful programming language, and it is one of my favorite. Add to the fact that it has the powerful modules that focuses on providing the necessary utility functions to make a game!

I want to make exciting playable games, but I don’t think a one-person development can live with C/C++ 3D framework especially if the person is me, so I seek to make 2D games. In Python, at least there are two modules that can be used: pygame and pyglet (can’t they have any name not starting with ‘py’!?!?). Read more »

Charas Project: Generator Karakter / Sprite Untuk Game

Dari zaman sejak gw belom dilahirkan, gw pengen deh bikin game (RPG yang gede)... Programmingnya bisa diatur, cuma masalahnya art-nya ini lho, tak mungkin selesai kan sendirian.

Eh, tiba-tiba gw ketemu website Charas Project! Di situ kita bisa membuat sendiri sprite orang-orang tipikal RPG zaman lampau (yang cuma bisa jalan kiri-kanan-atas-bawah). Caranya adalah dengan memasangkan tubuh dengan muka, rambut, baju dll. Semua bagian-bagian tersebut sudah disediakan oleh komunitas website itu. Lalu kita tinggal download deh sprite yang udah jadi! Asik kan?

Jadi kepingin lagi deh bikin game… Tapi sekarang sibuk… Udah mau masuk sekolah… Gimana dong? :((

Recent comments