Sindrom Post-Pengumuman...?

Udah lama sekali ya gw ga nulis tentang kehidupan pribadi :)

Jadi hari Sabtu kemarin, gw kan ikut tes masuk (USM) ITB. Karena suatu hal, gw dan teman-teman gw tuh emang telat ngambil formulir USM, jadi gw harus tes di tempat yang tidak seharusnya yaitu di Insan Cendekia Serpong. Padahal kalau sedikit lebih cepat, gw bisa tes di SMAN 8 yang jauh lebih dekat.

Terus karena Insan Cendekia letaknya sangat tidak strategis (menurut gw lo, rumah gw jelas2 bukan di BSD), akhirnya gw dan teman-teman memutuskan untuk menginap di sana biar gak telat (tesnya mulai jam 7.30). Gw nginep satu kamar ama Karol, Kavin, Ricky, dan Roland, dan di hari kedua si Tio juga ikut meramaikan kamar yang udah kayak kapal karam.

Nah, pas malem-malem hari Sabtu itu loh sekitar jam 11, tiba-tiba ada SMS dari Thobi. Bunyinya kaya begini (persis gw salin dari HP gw):

Cek statUs ntU! Ud kLuar pngumuman

Wups. Pengumuman NTU udah keluar. Dengan menggunakan laptop Kavin, gw cek tuh apakah gw diterima apa gak. Dan rasanya lu tau lah apakah gw diterima atau nggak :D. Read more »

Qassia - Share Knowledge, Gain Popularity, Earn Money

Today I noticed Qassia, a website so ambitious to be a knowledge repository – directly rivaling Wikipedia. What I really like about it is that it will credit the people who wrote in the knowledge, paying off your hard work instead of throwing it away to the society like Wikipedia (it’s not that charity is evil, but most people want to be known). The website says,

Qassia is fantastic because you get credit for sharing your intelligence. The more credit you earn, the better your websites will rank. And you get a backlink to your website for every intel you add – only Qassia gives you unlimited quality backlinks.

In other words, you can quality backlinks (perfect for SEO) by adding up more intelligence to the website. Also, they offer a revenue sharing scheme, which may give a boost on Google Adsense earnings.

If the concept of Qassia really rocks, it can be the next best thing after Wikipedia. It can also really build up money and fame if done right. Currently it is in closed beta, but feel free to use my Quassia invitation/invite! Let’s try this one and see whether it will work wonders.

Garis Besar Administrasi Drupal

Setelah Drupal selesai diinstalasi, Anda dapat melihat halaman administrasi Drupal di http://localhost/drupal-6.1/?q=admin. Ada banyak sekali yang bisa diatur, sehingga saya hanya akan membahas sedikit saja untuk setiap opsi. Anda sangat dianjurkan untuk melihat semua pengaturan-pengaturan yang ada.

Ada beberapa pengaturan yang tidak ada dalam Drupal 5, karena Drupal 6 memiliki lebih banyak fitur daripada Drupal 5. Read more »

5 Online Tools for Web Development

Sure, Firebug and Web Developer extensions for Firefox can do a lot of tricks. However, I have found that these web services are very useful in common web development tasks, and solve common tasks not accomplished by the extensions mentioned above.

Visual PageRank: PageRank is the measure of the popularity of a page used by Google – everybody wants high PageRank because it means that the page can generate lots of traffic from Google. You can view individual PageRanks with Google Toolbar, but it is daunting to check every pages in your website with the toolbar. Visual Pagerank provides an overlay on top of your website, showing the Pagerank of pages linked from a specified URL. Read more »

The Purpose of Blogging for Me

Now that the blog becomes permanent, I would like to have a say about the purpose of this blog; or, rather, the motivation for me to blog. Perhaps my write-up here could motivate you to start blogging (for non-bloggers), or blog better and happier :)

Practice English and Writing

This is important for everybody, even for native speakers of English. By blogging in English, I am forced to write in English all the time. However, it doesn’t feel very dreadful because I am free to write about anything. Nobody collects and marks my work (except you blog readers!).

Contrastingly, being active in forums or social networking sites do not help much for your English. Either those sites permit you to communicate with your mother language, or they require very little typing. Replying a topic, writing on a person’s Wall or adding up a testimonial does very little impact to your English writing compared to writing a blog post this long, for example. Read more »

Instalasi Core Drupal

Core mengacu kepada semua yang ada di dalam distribusi utama (misalnya drupal-6.0.tar.gz). Jadi core adalah Drupal yang masih “perawan” alias belum ditambahkan / diubah oleh apapun. Core Drupal ada dalam beberapa versi sesuai major version, misalnya versi 5 dan 6. Jadi, versi 6.0 dan 6.1 merupakan core yang sama / saling kompatibel. Anda dianjurkan untuk selalu menggunakan versi core yang terakhir (walaupun pengembangan Drupal sangat cepat sampai-sampai Anda kesulitan untuk mengikutinya ;)). Read more »

Instalasi di Server Standalone Dalam Windows

  1. Download XAMPP lalu install di mana saja (Anda HARUS mampu melakukan ini sendiri, mudah kok hanya klak-klik saja). Downloadnya cukup besar sekitar * MB, selain paket utama Anda juga boleh kok mendownload XAMPPLite yang lebih kecil tapi dengan fitur yang lebih sedikit (masih cukup untuk Drupal). Dalam tutorial ini saya akan menggunakan instalasi XAMPP di c:\, sehingga folder utama XAMPP ada di c:\xampp\.

Recent comments